СЕРГІЙ РАХМАНІН ПРО УМОВИ ДЛЯ ЗЛАМУ СИТУАЦІЇ НА ДОНЕЦЬКОМУ НАПРЯМКУ

Країна

Народний депутат України від фракції «Голос», член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки і відомий журналіст («Дзеркало тижня») Сергій Рахманін в ефірі «Радіо «НВ» розповів про останні події російсько-української війни:

«…Чи бачу я можливості для якісного зламу ситуації навколо Донеччини в наш бік Щоб відповісти на це питання потрібно володіти інформацією, якої в мене об’єктивно немає. На превеликий жаль, сьогодні ворог обрав тактику, яка приногсить йому певні дивіденди. Йому достатньо повільно й з величезними втратами вдається досягати певних успіхів на певних напрямах. Він просувається з невисокою швидкістю. Російське керівництво постійно переносить терміни «перемоги» — повного охоплення Донецької та Луганської областей – спочатку на кінець травня, потім на кінець червня, зараз вже пішов липень, а вони ще Луганську область повністю не контролюють.

Росіяни вибрали для себе тактику цілком зрозумілу. В загальних рисах вона полягає в тому, що вони зменшили відстань між своїм авангардом і тилом, вони максимально використовують свою перевагу в артилерії і авіації, вони на дуже вузькій ділянці фронту зуміли зібрати максимальну кількість стволів і забезпечити максимальну щільність вогню, тому що у них фактично необмежений боєкомплект, на відміну від нас, і за рахунок цього вогневого валу і переваги у засобах враження вони фактично знищують все, що перед ними знаходиться. Ворожа піхота заходить фактично на уламки, вона вичавлює залишки підрозділів, які чинять спротив, з населених пунктів. Тому наше завдання було максимально виснажити ворожі війська, нанести їм максимальну шкоду, максимально вибити кадровий склад, знищити якомога більше техніки, сподіваючись, що на певному етапі ворог видохнеться, а ми, створивши певний резерв, ресурс, зможемо успішно контратакувати, правильно обравши напрямок головного удару. Наскільки ми накопили цей ресурс, наскільки видохся противник – я маю достатньо відносне уявлення, хоча у мене інформації є більше, ніж у переважної більшості ваших слухачів, але повної картинки, яка б дозволяла мені говорити, що буде так і так, звісно ж нема. На превеликий жаль, у нас немає іншого варіанту – з огляду яку перевагу має ворог – це тільки  нав’язувати йому бої в обороні, максимально його виснажувати і при цьому, по можливості, уникати оточень, щоби не втрачати особовий склад і озброєння, що, власне, поки що Збройним Силам України і вдається. Зрозуміло, що це пов’язано з відступом, повільним, але – відступом. Але поки що цей відступ пов’язаний тільки з одним напрямком — Луганським.  І цей відступ стався через те, що росіяни зосередили величезну кількість сил та озброєнь на дуже вузькі ділянці фронту. Фактично у полосі фронту в 10-12 км у росіян зібране все те притомне, що може їздити, стріляти і атакувати. Зрозуміло, що вони виснажуються. Від того, наскільки довга в них «дихалка», наскільки швидко Росія зможе не тільки мобілізувати, озброїти та навчити певну кількість вояків – це питання не до мене. У мене є певна інформація, але я ділитись нею не можу. На жаль, будемо дивитись правді у вічі, складі бої ще триватимуть – не день, не два, не тиждень і, боюся, не місяць. Тому треба запасатись терпінням і робити все, що від нас залежне, щоб свій внесок у загальну справу вносити…»

Олександр Мазан, 4 липня 2022 року

Запись опубликована в рубрике Украина и Государства. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *