ВОЛОДИМИР СОСЮРА. ЖИТТЄВИЙ І ТВОРЧИЙ ШЛЯХ

«Історія і краєзнавство Донбасу» (випуск №522)

(до 60-річчя створення роману «Третя Рота»)

У 2007-му в Харкові у видавництві «Ранок» вийшов навчальний посібник Галини Корницької «Українська література. 10 клас. Плани-конспекти уроків». У посібнику, зокрема, є й план-конспект уроку №63 під назвою «Володимир Сосюра. Життєвий і творчий шлях. Автобіографічний роман «Третя Рота».  Вашій увазі пропоную деякі текстові посилання з план-конспекту:

Вступне слово вчителя.

Володимир Сосюра – талановитий поет-лірик, в поезії якого окреслюються дві провідні теми – боротьба і кохання. Сосюра – співець червоних суворих осінніх вітрів і років тяжких випробувань, замріяний живописець світанків, журавлиних перельотів і голубиних далей, поет «ніжний і тривожний». Сила його поезії – передусім в її надзвичайній емоційності.

Пояснення вчителя.

Про те, чим жила душа поета, чим раділа і мучилась, він розповідає в автобіографічному романі «Третя Рота». Цей роман – щира, правдива розповідь митця про своє життя без прикрас і самовихваляння. Роман дає досить чітке уявлення про письменника. Написаний він у 1959 році, опублікований у 1988-му.

Михайло Стельмах образно назвав Володимира Сосюру: «Глибинно бентежний березень і замріяно прозорий вересень української поезії».

Під часу уроку вчителю рекомендовано:

-використовувати обладнання: портрет Володимира Сосюри, виставка його творів та творів про нього, грамзапис віршів поета,

— під часу уроку вчитель читає вірш Володимира Сосюри «Два Володьки», уривки з роману «Третя Рота».

 

Олександр Мазан, 7 січня 2019 року

Запись опубликована в рубрике х История и краеведение Донбасса х. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

1 комментарий на «ВОЛОДИМИР СОСЮРА. ЖИТТЄВИЙ І ТВОРЧИЙ ШЛЯХ»

  1. Микола Лис говорит:

    Друзі, мене теж здивувало, що мовознавець пані Галина Корницька вжила слово «талантливий» щодо до Володимира Миколайовича. Напевне, для неї, як харків,янки, «руський» таки рідніший. А ми виправимо професорку і наголосоми, що «Володимир Сосюра — талановитий поет-лірик»

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *