СЄВЕРОДОНЕЦЬКИЙ «ХІМІК» 70 РОКІВ ТОМУ

Спортивный Донбасс

«ЧЕМПІОНАТ ЛУГАНЩИНИ-2021»:«ЦИФРИ, ФАКТИ, ПОДІЇ» (випуск 7)

П’ять років тому сайт «Спортивний Донбас» у рубриці «Футбол Луганщини. Ретро» опублікував цікавий матеріал про історичний матч сєверодонецького «Хіміка», який відбувся 70 років тому. За цей час – тобто за п’ять років — наші дослідники дещо уточнили. Зокрема, тепер стало ясно, що у 1951 році на стадіоні «Хімік»

«Лисичанського содового заводу» у тодішньому місті Верхній, який пізніше став частиною Лисичанська, грала команда «Хімік» Лисичанськ, але тоді так називалась команда «Хімік» Сєверодонецьк. Ця плутанина виходить з того, що у 1951 році Сєверодонецька ще не було, а було селище «Лісхімстрой», яке було частиною Лисичанська в адміністративному плані. В окремих статистичних даних «Хімік» тих часів називався як «Хімік» Лисичанськ, так і «Хімік» Лісхімстрой, так і «Хімік» Сєверодонецьк.

Отож, 14 червня 1951 року – рівно 70 років тому, сєверодонецький «Хімік», який тоді грав у чемпіонаті України, приймав футболістів «Військово-Повітряних Сил» з Чугуєва. Про цей матч і йдеться у матеріалі «Спортивного Донбасу», який я пропоную вашій увазі:

 

ИЗ ИСТОРИИ ФУТБОЛА ЛУГАНЩИНЫ: 65 ЛЕТ НАЗАД – «ХИМИК» ЛИСИЧАНСК – ВВС ХАРЬКОВ — 4:3

Опубликовано 19 июля 2016

«Спортивный Донбасс». Футбол. Ретро

Просто поражает своей активностью футбольный «археолог» из Лисичанска Виктор Войцеховский. Он предоставил «Спортивному Донбассу» очередной артефакт из истории луганского областного футбола, а, если точнее, лисичанского футбола, как составляющей футбола Луганщины. Большой энтузиаст футбола Сергей Харченко из Северодонецка предоставил фото из архива своего отца – бывшего футболиста северодонецкого «Химика». Самые ранние фото датированы 1951-м годом. В частности, 14 июня 1951 года на стадионе «Химик» в тогдашнем Верхнем, который с 1965 года вошел составной частью в состав Лисичанска, местная команда «Донсода», которая автором фото названа «Химик» Верхний, в матче первенства Украины среди команд КФК принимала на своем поле команду ВВС Харьков, которая тогда базировалась в Чугуеве и позже носила название «Старт» Чугуев. Лисичане в упорном поединке одержали непростую победу над харьковчанами — 4:3.

На фото – команда «Химик» Лисичанск, а также эпизод из матча «Химик» Лисичанск – ВВС Харьков на стадионе «Химик» содового завода в Лисичанске. Слева-направо: Касьян (возможно, Касьянов), вратарь Иванов, Ющенко, Корж, Николай Еременко, Котляров, восьмой слева – Николай Скопенко.

«Спортивный Донбасс» обращается к любителям футбола нашего края с просьбой поделиться уникальными фото- и другими материалами из истории футбола нашего края.

 

Александр Мазан, 17 июня 2016 года»

Олександр Мазан, прес-служба «Луганської обласної асоціації футболу», 5 липня 2021 року

По материалам — Луганської обласної асоціації футболу

Запись опубликована в рубрике Спортивный Донбасс. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *