СЕРГІЙ РАХМАНІН: «ПИТАННЯ ПОСТАВОК ЛІТАКІВ В УКРАЇНУ ОСТАТОЧНО НЕ ЗАКРИТЕ»

Країна

Народний депутат України від фракції «Голос», член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки і відомий журналіст («Дзеркало тижня») Сергій Рахманін в ефірі «Радіо «НВ» розповів про останні події російсько-української війни:

«…Чи є вірогідність того, що Україна отримає від наших партнерів винищувачі? Наскільки я знаю, щодо можливості отримати американські F-15, F-16, то це питання для нас остаточно не закрите. Але це питання точно не найближчого дня. По-перше, на сьогодні наші партнери ще не готові надавати нам це складне і важке озброєння. По-друге, щоби отримувати авіаційну техніку з-за кордону, зокрема, американську, нам потрібно буде набагато більше часу на навчання і потрібні певні вимоги до аеродромів. Ворог з перших часів війни прицільно бив по наших аеродромах – і цивільних, і військових, знищуючі злітно-посадкові смуги, знищуючі ангари, для того, щоби унеможливити роботу нашої авіації.

Західні карїни – вони абсолютно прагматичні і вони перш за все дбають про свої інтереси. Щоб віддати нам таку коштовну річ, як літак, вони повинні бути впевненими, що він буде використовуватися, а не бути накритим в перший же день авіаударом противника. Вони мають бути переконаними в тому, що ці літаки будуть ефективно використовуватись. Достатньо нескладно навчити людей працювати з джавелінами. Трохи складніше навчити працювати за гаубіцею М777. Ще складніше навчити працювати з  «Himars» чи MLRS. Літак – це завжди складна історія. Неможливо навчити пілота за тиждень, за два чи навіть за місяць. Треба це усвідомлювати. І тому питання поставки в Україну літаків-винищувачів не закрите. Але треба бути свідомими того, що це не відбудеться завтра. Перемовини такі ідуть. У мене таке відчуття, що рано чи пізно – це відбудеться, але навряд чи буде швидко.

Набагато перспективнішими, хоча теж складними, є варіанти отримати радянські винищувачі зразка, наприклад, Міг-29 з тієї ж Словаччини. Я знаю, що вони вкотре запропонували такий варіант. Він теж можливий не дуже швидко, але це вже більш реалістична історія. Тим більше, що наших пілотів не треба перевчати працювати на таких літаках в разі, якщо Словаччина знайде можливість їх нам надати. Я знаю, що такі перемовини зараз ведуться, щоби Чехія закрила небо словакам, а ті Міг-29, які є на озброєння ВПС Словаччини, передали Україні. Треба також мати на увазі такий нюанс, як перетин кордону НАТО тими ж літаками Словаччини…»

Олександр Мазан, 4 липня 2022 року

Запись опубликована в рубрике Украина и Государства. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *