«ВОЛОДИМИР СОСЮРА. ЖИТТЯ І ТВОРЧІСТЬ У ДОКУМЕНТАХ, ФОТОГРАФІЯХ ТА ІЛЮСТРАЦІЯХ» (частина 1)

«История и краеведение Донбасса»

«Лисичанский музей истории горного дела Донбасса»

«Лисичанскуголь»

«ЛИСИЧАНСКИЙ МУЗЕЙ ИСТОРИИ ГОРНОГО ДЕЛА ДОНБАССА» ПРЕДСТАВЛЯЕТ (выпуск 41)

«Лисичанській музей історії гірничої справи Донбасу» ПАТ «Лисичанськвугілля» — це не тільки шість залів музейної площі, сотні музейних експонатів та документів,

а ще й велика бібліотека, яка зберігає чимало рідкісних видань, які ми і намагаємось представити в інтернет-просторі. В рік 120-ї річниці з дня народження нашого великого земляка й одного з визначних поетів України Володимира Сосюри ми не могли не звернутись не тільки до його величезного творчого спадку, але й до сторінок біографії Володимира Миколайовича, яка тісно переплітається з історією Лисичанська – «Колиски Донбасу».

Зокрема, вашій увазі пропонуються сторінки видання «Володимир Сосюра. Життя і творчість у документах, фотографіях та ілюстраціях» упорядників Юрія Бурляя, Івана Гончаренко, Євгена Радченка та Володимира Сосюри-молодшого – сина Володимира Миколайовича , яка вийшла у Києві в 1978 році.

 

Цьогоріч виданню «Володимир Сосюра. Життя і творчість у документах, фотографіях та ілюстраціях», яке вийшло  у видавництві «Радянська освіта» накладом 30 тисяч примірників, та яке Міністерством освіти УРСР було рекомендоване в якості навчального посібника, виповнилося 40 років років. Це – теж маленький ювілей, пов’язаний з іменем Сосюри. Воно містить кілька сотень фотографій, репродукцій картин, копій документів, а також цитат, висловлювань різних людей про Сосюру та самого поета, його віршів тощо. На мій погляд, книга, не дивлячись на ідеологічну спрямованість текстів тих часів епохи соціалістичного «застою», дуже корисна с точки зору сприйняття сповненого протиріч Володимира Сосюри радянською системою, нашого теперішнього розуміння Сосюри й його творчості на фоні його оцінки апологетами «соціалістичного реалізму».

З книгою «Володимир Сосюра. Життя та творчість у документах, фотографіях та ілюстраціях», зокрема, можна ознайомитися й  у філії Лисичанської міської бібліотеки, яка розташована у ПК ім. Володимира Сосюри Лисичанська-8. Символічно, чи не так!

 

Олександр Мазан, фахівець «Лисичанського музею історії гірничої справи Донбасу» ПАТ «Лисичанськвугілля», 10 жовтня 2018 року

Запись опубликована в рубрике х История и краеведение Донбасса х, х Лисичанскуголь х. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *